VISITAR LES ARTS DEL PASSAT (edición en catalán)

Author: Bonaventura Bassegoda I Hugas

bién, com una evolució de la relació entre l’art i la societat. Durant segles, les obres d’art van ser realitzades per encàrrecs específics de clients i promotors. No obstant això, a partir del segle XVII a Roma, es van començar a realitzar les primeres exposicions públiques de pintura, les quals mostraven les habilitats dels artistes actius en aquell moment.

En el segle XVIII, a París, l’acadèmia va organitzar els Salons de manera regular, convertint-se en el punt de partida de la crítica d’art. No va ser fins a mitjans del segle XIX, amb la consolidació de la Revolució Industrial, que va sorgir la necessitat d’apropar l’art i la indústria. Això va donar lloc a exposicions que mostraven obres d’artistes i artesans ja desapareguts.

Aquestes exposicions es van anomenar «exposicions retrospectives» per distingir-les de les de belles arts o d’artistes vius. La primera d’aquestes exposicions retrospectives es va celebrar a París el 1865, amb el títol Musee Retrospectif, i es va realitzar al magnífic Palais de l’Industrie, que ara ja no existeix.

Aquest volum representa el primer intent de quantificar i descriure el caràcter d’aquest tipus d’exposicions dins del nostre entorn cultural. Des de la primera exposició retrospectiva que es va dur a terme a Barcelona el 1867 fins a l’exposició de l’art català medieval a París el 1937, promoguda per la Generalitat republicana, s’ha recorregut un llarg camí en aquesta forma d’exposar l’art.

Llegint aquest recorregut per les exposicions retrospectives, podem veure com ha evolucionat la relació entre l’art i la societat al llarg del temps. Ha passat de ser un encàrrec exclusiu dels clients i promotors a ser una mostra pública que reflecteix les diferents corrents artístiques i els artistes que han marcat la història. Aquestes exposicions retrospectives són una finestra al passat, una oportunitat per apreciar i comprendre el llegat artístic i cultural que ens ha arribat fins avui.

VER PRECIO EN AMAZON

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “VISITAR LES ARTS DEL PASSAT (edición en catalán)”

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *